rapunzel

Vintage, art & design

rapunzel

Rapunzel

Liefde voor spullen

Vroeger kochten mensen spullen die een leven lang mee moesten gaan. Ze waren functioneel en met aandacht gemaakt. Tegenwoordig worden er veel spullen geproduceerd die een korte levensduur hebben en bijdragen aan wereldwijd 34 miljoen volle vuilniswagens aan afval per jaar. Dat is jammer en onnodige verspilling.

Het mooie is dat liefde voor spullen en duurzaamheid eigenlijk best hand in hand kunnen gaan. Wij denken dat spullen een meerwaarde hebben als ze een goed verhaal hebben. Denk maar eens aan die stoel van oma, die gooi je misschien niet zo snel weg want die is nog van haar moeder geweest. Of dat ene bordje wat je tijdens een vakantie hebt gekocht en zo’n fijne herinneringen aan hebt.

Met Rapunzel combineer ik mijn liefde voor designs en spullen uit vroegere tijden met het ontwerpersvak, maar wel met een groen tintje.

Liever niets weggooien

Soms slaat de tand des tijds toe maar is de basis te mooi om zomaar weg te gooien. Met een kleine aanpassing valt er nog vaak iets van te maken. Voor een lampje is vaak alleen nieuwe bedrading genoeg. Bij een stoel die helemaal uit elkaar ligt wordt gekeken of het de moeite waard is om hem weer te lijmen. Soms kun je er helemaal iets anders van maken. Zo kunnen oude spullen toch weer een nieuw leven tegemoet zien.

Als er dan toch iets onherstelbaar kapot gaat vind ik het toch wel een streven om te kijken of er delen gerecyceld kunnen worden. Zo ook mijn bank van het bekende Zweedse merk. Nadat we er meer dan 10 jaar plezier van gehad hadden begon de vering helaas door het leer te komen. Een gat, midden in mijn bank. Niet zo handig want daarom dus ook een gat in mijn broek toen ik erachter bleef haken.
Dus de bank moest nu toch maar vervangen worden. Ik heb een mooie nieuwe (tweedehands) bank op Marktplaats gevonden. Ik vond het toch zonde om de oude bank zo in zijn geheel weg te gooien terwijl er nog goede herbruikbare materialen aan zitten. Dus heb ik de bank helemaal uit elkaar gehaald en alleen het piepschuim gedeelte naar de stort gebracht. De rest van de materialen heb ik netjes klaarliggen voor hergebruik in een restauratieproject of een geheel nieuw ontwerp. Dat gebeurt in ons Atelier.

"Rapunzel, lief voor de aarde"